Brouwers Fysiotherapie
Psychosomatiek
Het komt voor dat klachten niet goed verklaarbaar zijn en ook niet vanzelf over gaan. Zowel een lichamelijke als een geestelijke (gecombineerde) oorzaak kan de reden zijn. We spreken dan van psychosomatische klachten. Zaken als overbelasting, stress of spanning spelen mogelijk een rol. Psychosomatische klachten kunnen onverklaarbare pijn, prikkelbaarheid en vermoeidheid veroorzaken.

De behandeling van dit soort klachten gebeurd vooral door de patiënt te leren omgaan met emoties en spanningen. Een behandeling kan bestaan uit ontspannings- en ademhalingsoefeningen, houding- en bewegingsadviezen, mindfulness, massage van gespannen spiergroepen en begeleidende gesprekken ter ondersteuning. Ook kan er aandacht uitgaan naar het vergroten van belastbaarheid, bijvoorbeeld door nieuwe patronen of overtuigingen aan te leren en soms door de acceptatie te vergroten.

Psychosomatiek is binnen de fysiotherapie een specialisatie die door zorgverzekeraars erkend en vergoed wordt. Patiënten krijgen de behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Made on
Tilda